1. Home
  2. Over ons
  3. Mensen en projecten
  4. Corporate Finance - Sjoerd Witjes

Investment Banking Analyst en bijzondere marathon lopers

Sjoerd Witjes
Wat doe je precies als analist? 
In grote lijnen kun je je werk opsplitsen in dealgerelateerd en afkomstig werk. Afkomstig werk omvat vaak het voorbereiden van presentaties, onderzoek naar bedrijven en hun sectoren, evenals analytisch werk. Dealgerelateerd werk omvat dezelfde activiteiten als afkomstig werk, zij het op een meer diepgaand niveau, plus je bent nauw betrokken bij het projectmanagement van de deal. Je krijgt in het begin veel verantwoordelijkheid, wat mijns inziens het werk spannend en divers maakt, tegelijkertijd maakt dit het werk uitdagend en moet je vaak buiten je comfortzone werken. 
  
Hoe ziet je dag eruit? 
Activiteiten veranderen van dag tot dag en je weet vaak niet zeker hoe je dag zal verlopen (wat naar mijn mening erg opwindend is). Als je bezig bent met een of meerdere deals, ben je gedurende de dag  vaak in calls en meetings, maar je zult ook bezig zijn met het uitvoeren van onderzoek, presentatie en het opstellen van aandelen, financiële modellering en ervoor zorgen dat de deal soepel verloopt. Misschien is het ook goed om te weten dat, omdat we relatief kleine teams hebben en er veel gaande is, je snel de mogelijkheid krijgt om in contact te staan met de klant (wat kan leiden tot direct contact met CEO's en CFO's). 
 
Wist je al op jonge leeftijd dat dit je passie zou zijn? 
Mijn droom was om een professionele basketbalspeler te worden, een droom die ik moest opgeven na het afronden van mijn bachelor, dit vanwege de financiële crisis. Na een tussenjaar, waar ik op het eiland Madeira (Portugal) gewerkt heb voor een hotelketen om erachter te komen wat ik met mijn leven zou moeten doen, besloot ik om de MSc Finance and Investments in Rotterdam te starten. Hierin ontdekte ik dat investeringsbankieren waarschijnlijk goed bij me zou passen (ook gezien mijn sportachtergrond / mindset). Ik kwam ook voor het eerst in contact met Kempen tijdens mijn Masters en dacht meteen dat er een goede fit was tussen de mensen daar en mijzelf. Na een studie in het buitenland aan de Peking University in Beijing, verschillende stages in Beijing en Amsterdam, en een jaar Mandarijn leren aan de Universiteit van Peking eindigde in een baan bij Kempen! 
  
Wat typeert de werksfeer bij Corporate Finance? 
Proactief, jong en plat: 
Proactief omdat we geen andere afdelingen hebben die door zaken kunnen gaan, wat ook onze mentaliteit maakt: we krijgen alleen zaken als we eropuit gaan. 
Jong omdat we een vrij jong en energiek team hebben (zelfs de senioren hebben een zeer jonge geest) 
Plat omdat iedereen zeer aanspreekbaar is en je vaak rechtstreeks met directeuren werkt (en het wordt gewaardeerd als je je uitspreekt). Dit is te zien op onze verdieping, er zijn geen dichte kamers en iedereen zit in groepen van 4 (zelfs het hoofd van onze afdeling). 
Een belangrijk gevolg van dit alles is dat je heel snel veel verantwoordelijkheid kunt krijgen, omdat je wordt aangemoedigd om je leercurve zo steil mogelijk in te stellen. 
  
Wat doe je het liefst buiten werktijd? 
Na het werk en in het weekend hou ik van sporten en vrienden ontmoeten (een aantal van mijn collega's zie ik ook tijdens het weekend). Dat gezegd hebbende, ben ik onlangs alleen aan het hardlopen, omdat ik train voor de Polar Circle Marathon. 
  
Kun je daar meer over vertellen dat je aan het trainen bent voor de Noordpool marathon? Welk resultaat wil je bereiken en waarom? 
Ik loop eind oktober (2019) met een vriend van mij de Polar Circle-marathon om geld in te zamelen voor het "Nationaal MS fonds". De Polar Circle-marathon kan worden beschouwd als een van de meest uitdagende marathons op aarde, omdat de temperaturen dalen tot -15 of zelfs -20 graden Celsius en de ijskoude wind een constant risico op bevriezing voor de hardlopers oplevert.  
  
Waarom ik zo'n risicovolle onderneming zal uitvoeren, is eenvoudig: mijn moeder is vele jaren geleden gediagnosticeerd met MS en ondanks haar ziekte, voortdurende pijn en lichamelijke beperkingen slaagt ze er nog steeds in om haar leven ten volle te leven en elke dag een positieve instelling te hebben. Dit heeft me enorm geïnspireerd en me laten zien dat je geen nee moet nemen als antwoord en dat niets onmogelijk is. In die spirit geloof ik dat het alleen maar passend is om mezelf een uitdaging te stellen waarvan de meeste van mijn vrienden zeggen dat het onmogelijk is.  
  
Zie je een vergelijking met het behalen van een (top) sportprestatie en je werk als analist? Absoluut, er zijn nogal wat mensen op onze afdeling die een sportachtergrond hebben en dat is naar mijn mening niet toevallig. De druk kan hoog worden, je moet heel flexibel zijn, en er is een constante behoefte om te presteren, bovendien werk je nauw samen in teams en, gezien de uren, krijg je een echt sterke band met je collega's (zoals je doet met teamgenoten) ). Voor mij zijn dit aspecten waar ik naar op zoek was toen ik begon te zoeken naar vacatures tijdens de universiteit en die ik hier vond bij Kempen Corporate Finance.