1. Home
  2. Over ons
  3. People & projects
  4. Kempen - Narina Mnatsakanian

Het is een goed moment om je carrière in deze sector te starten

Wanneer ben je bij Van Lanschot Kempen gestart en hoe kwam je er terecht? 
Ik ben in juni 2017 begonnen bij Kempen. De functie van Director Responsible Investments kwam vrij en Kempen benaderde mij om te kijken of ik interesse zou hebben in deze functie. Ik kende de organisatie en de bedrijfscultuur sprak me erg aan, ook het feit dat het een actief investeringshuis was. Kempen stond in de markt bekend om zijn actieve eigendomsaanpak. Het was de bedrijfscultuur en de vastberadenheid van de organisatie om de volgende stappen te nemen binnen de duurzaamheidssector waardoor ik bij Kempen aan de slag ging. 

Wat mij ook aantrok is dat Kempen wilde starten met impact investing en nieuwe fondsen wilde lanceren in dit aandachtsgebied. In mijn eerste jaar binnen Kempen werkte ik nauw samen met Marjoleine van der Peet van het MMT-team om de Global Impact Pool te lanceren. GIP richt zich zowel op financieel rendement als op sociale en ecologische resultaten gelinkt aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Samen ontwikkelden we een impactmanagement- en meetraamwerk voor het fonds en sindsdien hebben wij een aantal impactvolle investeringen gedaan voor onze klanten.

Duurzaamheid en impact investing zijn onderwerpen die veel in de spotlight staan en waar veel over wordt gesproken, zeker het afgelopen decennium. Hoe blijf je op de hoogte van alle kennis en informatie die elke dag aan dit onderwerp wordt toegevoegd? 
In de afgelopen jaren is duurzaamheid inderdaad van een niche naar mainstream gegaan. Het is belangrijk om te beseffen dat het niet mogelijk is om alles over dit onderwerp te lezen, wel om de belangrijkste trends en initiatieven te identificeren en deze op de voet te volgen.  We hebben regelmatig discussies over belangrijke onderwerpen met mijn team en wisselen ideeën uit. Verder lees ik veel, luister ik naar duurzaamheidspodcasts of bezoek ik conferenties, waar ik ook vaak mag spreken. Daarnaast maak ik deel uit van een aantal Nederlandse en internationale werkgroepen waar we nieuwe duurzaamheids- / impactrichtlijnen en best practices ontwikkelen of in gesprek gaan met bedrijven.

Duurzaamheid is een van de pijlers van Van Lanschot Kempen, denk je dat we hierdoor een andere clientèle aantrekken?
In het verleden was duurzaamheid een onderscheidende factor tussen de verschillende vermogensbeheerders. Tegenwoordig is het iets dat alle vermogensbeheerders belangrijk vinden, dus het is moeilijk om een onderscheid te maken enkel op deze factor. Tegenwoordig maken ESG-integratie en engagement-stemmen deel uit van alle RfP's en is het een van de belangrijkste criteria waarop klanten hun managers selecteren. Dus ook bij Van Lanschot Kempen is het belangrijk om aan onze klanten te laten zien dat duurzaamheid echt verankerd is in alles wat we doen, van onze cultuur tot onze investeringen. Ik geloof dat er veel klanten naar Van Lanschot Kempen komen omdat ze zien dat wij echt doen wat wij beloven op het gebied van duurzaamheid.

Wat voor rol speelt duurzaamheid in je privé leven? 
Pre-corona tijd kwam ik altijd met het openbaar vervoer naar kantoor en fietste ik in mijn dagelijks leven zoveel mogelijk. Ik verminder mijn vleesconsumptie tot één, misschien twee keer per week. Ik probeer geen fast fashion-kleding te kopen en probeer, waar mogelijk, kleding uit te wisselen met anderen. We recyclen zoveel mogelijk thuis en ik zou ook graag mijn verpakkingsgebruik verder willen verminderen.

Als je terug kon in de tijd wat voor advies zou jij jezelf geven toen je net begon aan je carrière?
Ik weet niet zeker of ik iets heel anders zou doen. Ik ben best tevreden met het carrière pad dat ik heb afgelegd en mijn huidige werkveld.
Als ik advies zou geven aan jonge mensen die vandaag beginnen op het gebied van vermogensduurzaamheid, dan is dit een goed moment om je carrière in deze sector te starten: het heeft betekenis, je draagt wat bij en werkt met een breed scala aan mensen. Ik zou adviseren: twijfel niet aan jezelf: het is een leercurve, take one step at a time, leer van je leeftijdsgenoten, leer van je senior collega's en bouw die kennis geleidelijk op. Het is een zeer complexe en steeds veranderende omgeving, en de manier waarop  je je aanpast zal je carrièresucces bepalen!