1. Home
  2. Over ons
  3. People & projects
  4. Keuzes maken om onze planeet te redden
Ruud van de Ven - Private Banker Verenigingen & Stichtingen

Keuzes maken om onze planeet te redden

Vanaf 2007 werk ik voor klanten van Van Lanschot in de filantropische sector. Mijn eigen interesses (governance en duurzaamheid) sluiten naadloos aan bij die van mijn klanten (verenigingen en stichtingen). Met een team van tien collega’s bieden we onze klanten beleggingsoplossingen die zijn afgestemd op hun doelstellingen, hun risico- en rendementsprofiel en hun maatschappelijke ambities. 

Klanten in deze sector zijn doorgaans voorloper op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Dat heeft alles te maken met hun licence to operate, die is gekoppeld aan hun maatschappelijke doelstellingen. Mijn ambitie is om hun belegd vermogen nog beter op hun specifieke doelstellingen af te stemmen. Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker voor pensioenfondsen en particuliere beleggers. Alle klantgroepen van Van Lanschot krijgen zo steeds meer belangstelling voor duurzaam beleggen.

In het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt. Niet alleen bij bedrijven, maar ook op persoonlijk en (inter)nationaal niveau. De hoeveelheid natuurlijke hulpbronnen op aarde is beperkt. Als we het klimaatakkoord van Parijs willen uitvoeren en onze planeet voor onze kinderen willen behouden, zullen we keuzes moeten maken. Ik ben me bewuster geworden van mijn eigen voetafdruk en probeer die te verkleinen door na te denken over wat ik eet, hoe ik reis en welke energiebronnen ik gebruik. Ik ben ervan overtuigd dat we de gezamenlijke verplichting én mogelijkheid hebben om onze planeet te redden zonder al te veel in te hoeven leveren. Dus beleggingen van mijn klanten duurzamer maken, is mijn eigen licence to operate.