1. Home
  2. Over ons
  3. People & projects
  4. Risk - Audit - Compliance - Felicia Cante

Een dag in het leven van ...

Felicia Canté - Legal Counsel
Deze keer: Felicia Canté, legal counsel bij Van Lanschot Kempen. Felicia studeerde privaatrecht aan de Universiteit van Amsterdam en werkt sinds november 2018 voor Van Lanschot Kempen. Hiervoor werkte ze onder andere bij NN (voorheen ING IM) en bij ING IM in Hong Kong.  
  
Je werkt als legal counsel. Wat doe je dan? 
Heel kort gezegd: wij adviseren over de consequenties van nieuwe en bestaande wet- en regelgeving. In de praktijk is dat zeer complex, want regels zijn bijna nooit eenduidig. Wij interpreteren de tekst en kijken hoe je de regels kunt toepassen op onze diensten en producten en of we actie moeten ondernemen.  
Sinds september vorig jaar zit het hele legal team van vijftien mensen op één afdeling. Daarvoor had elke bedrijfsonderdeel een eigen legal team. Als legal counsels kunnen we nu onderling beter samenwerken, maar iedereen heeft uiteraard wel eigen specialisaties. Ik doe vooral KCM, daar geef ik advies voor fondsbeheer en vermogensbeheer. En dan met name regelgeving vanuit de Europese richtlijnen voor beleggers UCITS, AIFMD en MiFID. 
 
Dus het gaat altijd over hoe wij wetgeving interpreteren? 
Nee, het is breder dan dat. Ik stel bijvoorbeeld ook contracten op en help bij de onderhandelingen, zodat alles juridisch klopt. 
Daarnaast helpen wij klanten zodat zij aan wet- en regelgeving kunnen voldoen. Denk bijvoorbeeld aan pensioenfondsen die bepaalde verplichtingen hebben bij het uitbesteden van activiteiten. We geven geen juridisch advies, maar geven wel tips. En we houden bijvoorbeeld pensioenfondsen op de hoogte door te vertellen wat er straks gaat spelen. 
 
Wat is het verschil tussen een compliance officer en een legal counsel? 
Grappig dat je het vraagt. Voordat ik vanuit de advocatuur de overstap maakte naar het bedrijfsleven, wist ik ook niet goed hoe de taken waren verdeeld. Om het weer simpel te houden: wij zorgen dat onze collega’s van compliance de wet- en regelgeving kennen. Zij zorgen er vervolgens voor dat de organisatie niet in strijd met de wet handelt. Zij schrijven ook het beleid. 
 
Wanneer heb jij een goede dag op je werk? 
Het leukste moment is als je met verschillende afdelingen werkt aan het oplossen van een probleem. Die samenwerking vind ik leuk. En op een echt goede dag zijn we dan niet alleen bezig met bijvoorbeeld de implementatie van nieuwe regelgeving, maar tegelijkertijd ook met het verbeteren van onze processen. Het is een complexe business en dan is het leuk als je iets praktischer of efficiënter kunt maken. 
 
En wanneer heb je een slechte dag? 
Als ik de hele dag achter mijn bureau memo’s moet schrijven. Maar dat gebeurt weinig hoor. Veel van mijn werk is ad hoc en dus dynamisch.  
 
Kun je uitleggen waarom de regelgeving zo complex is? 
Een paar jaar geleden berekenden Amerikaanse onderzoekers hoelang het duurt om de privacyvoorwaarden van de 75 populairste websites te lezen en te begrijpen. Ze kwamen uit op maar liefst 76 werkdagen. De financiële wetgeving is nog veel ingewikkelder dan privacywetgeving. Elk land heeft zijn eigen regels en dan zijn er ook nog wetten op Europees niveau. Die wetten zijn ingewikkeld en dan krijg je toelichtingen van de wetgever en partijen zoals als de AFM, DNB en ESMA. Individuele experts delen vaak ook nog hun mening. En al die informatie moet je kennen en toepassen.  
 
Dat klinkt als een onmogelijke taak. 
Gelukkig hoef je het niet in je eentje te doen. Er is natuurlijk overlap tussen onze bedrijfsonderdelen, dus intern kunnen we veel overleggen. En omdat er altijd ruimte is voor interpretatie, stemmen wij ook standpunten af met andere vermogensbeheerders. Zo helpen wij elkaar om te voldoen aan de regelgeving. 
 
Beland je weleens in een rechtszaak? 
Als er ruimte voor interpretatie is, zijn er natuurlijk ook discussies. Meestal komen we er in goed overleg wel uit of wordt er geschikt. Zelf procedeer ik eigenlijk nooit, maar bij andere onderdelen van de organisatie wordt wel geprocedeerd. Denk bijvoorbeeld aan onze collega’s die bezig zijn met een procedure tegen de geluidsoverlast door de verbouwing op de Beethovenstraat. Iedereen die aan de Beethovenstraat werkt, zal dat wel begrijpen.