1. Home
  2. Over ons
  3. People & projects
  4. Risk - Audit - Compliance - Floris Demenint

Een dag in het leven van ...

Floris Demenint - Compliance Officer
Floris Demenint, compliance officer voor Van Lanschot Kempen. Eerder werkte hij onder andere bij Kempen & Co en bij UBS.  
 
Je bent compliance offer. Wat doe je dan precies? 
De essentie van compliance is ervoor zorgen dat wij onze procedures en processen conform de wet hebben ingericht. Hiervoor maken wij inzichtelijk wat de eisen en gevolgen van een wet in de praktijk zijn. Een belangrijke toets is of een klant uit de voeten kan met de informatie die wij bieden, en of het duidelijk is hoe de kosten zijn opgebouwd die wij voor onze dienstverlening in rekening brengen.  
Naast mijn reguliere werk ben ik secretaris bij de commissie Voorwetenschap. Van Lanschot Kempen is beursgenoteerd en dat betekent dat wij informatie die mogelijk invloed heeft op onze koers, zo snel mogelijk naar buiten moeten brengen. Denk bijvoorbeeld aan een financiële tegenvaller of een overname, maar ook de benoeming of het aftreden van een commissaris. Het is secuur werk, want de toezichthouder kan altijd informatie opvragen. 
 
Hoe ziet je werkweek eruit? 
Wij scrummen tegenwoordig. We beginnen daarom altijd om 9:15 uur met de dagstart. Vervolgens werken we in ‘sprints’ van drie weken, waarbinnen we een bepaald project afronden. Scrum is voor mij een time management tool waarmee ik vrij goed kan plannen wat ik heb afgesproken te doen. Dat werkt bijvoorbeeld goed voor het periodiek controleren van bepaalde processen of voor het inplannen van trainingen. Maar het reactieve gedeelte van ons werk, waarin we uitzoeken waarom iets fout is gegaan, laat zich minder goed inplannen. Helemaal scrum is het dus niet.  
 
Wat is de toegevoegde waarde van jullie werk voor de klant? 
Het moeilijke van compliance is dat je moet waarschuwen voor risico’s die zich kúnnen voordoen, maar die niet per se hoeven uit te komen. Schatten wij een risico in principe correct in en is het lot ons goed gezind? Dan lijkt het misschien dat we ons onnodig hebben ingedekt. Maar schatten wij een risico te laag in en gaat het mis? Dan zijn de rapen gaar. 
Een recent voorbeeld is het witwasschandaal bij ING, daar is het faliekant fout gegaan. Op zo’n moment vraagt de Executive Board aan ons of dat ook bij ons kan gebeuren. Daar maken wij een analyse van en soms worden er dan aanvullende maatregelen getroffen. Maar wie weet gaat het volgend jaar juist op een ander vlak fout. Daarom denken wij altijd na over wat je niet ziet, wat je mist. Hiervoor zijn gesprekken met de business nodig. Dat is best ingewikkeld en voelt voor hen soms als tijdsverspilling. Uiteindelijk is het een gezamenlijke inspanning om boetes zoals ING die kreeg te voorkomen. 
 
Wat vind je het leukste aan je werk? 
Als iets fout is gegaan, starten wij een onderzoek. Wat is er gebeurd, wie deed wat en waarom? In de praktijk gaat het in zo’n situatie bij verschillende onderdelen verkeerd, want allerlei beschermingsmaatregelen hebben dan gefaald. Zo’n vraagstuk is een puzzel en dat vind ik leuk, net zoals het voeren van goede discussies over de toepassing van regels, dat houdt je scherp. 
 
Welke vaardigheden zijn in jouw werk belangrijk? 
Je moet goed kunnen beredeneren en beargumenteren, want het is niet makkelijk om iemand te overtuigen van een risico. En goed gevoel hebben voor de andere kant, weten wat er speelt. Het is een kunst om belangen af te wegen en op het juiste moment sterk in je schoenen te staan. Je kunt immers niet elke keer iets escaleren naar de Raad van Commissarissen.  
 
Joris Luyendijk schreef dat mensen van compliance vaak als ‘saai’ worden gezien. Wat vind je daarvan? 
Vooropgesteld: ik vind dat mensen meer mogen lezen. Dat helpt om afstand te nemen en te reflecteren op je werk en op je leven. Zelf lees ik veel. Maar met die uitspraak in het boek van Luyendijk ben ik het niet eens. Als mensen compliance saai vinden, dan hebben ze niet door wat compliance is. Wij controleren namelijk hún werk. Als dat saai is, zijn zij zelf ook saai. Compliance is niets anders dan ons houden aan wetten. Daarvoor geven we graag advies en dat is goed voor iedereen. 
 
Floris woont met zijn vrouw en twee dochters in Naarden. Precies om 6:15 uur gaat zijn wekker. Afhankelijk van hoe snel hij zijn dochters naar school krijgt, start hij ergens tussen 7:30 en 8:00 uur in Amsterdam. Vier dagen per week pakt hij de trein. De vijfde dag gaat hij met de auto, omdat dat makkelijker is voor zijn bokslessen. In zijn vrije tijd leest Floris graag. Van thrillers tot boeken over financiële schandalen. Én strips: hij heeft er maar liefst 500 in huis.