1. Home
  2. Over ons
  3. People & projects
  4. Interview Sanne Visser
Sanne Visser - Finance & Risk Trainee
'Ik wist dat ik Finance leuk vond, maar wist nog niet precies welke richting ik op wilde.'

Hoezo heb je gekozen om te solliciteren voor het traineeship Finance & Risk?
Ik wist dat ik Finance leuk vond, maar wist nog niet precies welke richting ik op wilde. Bij een bank heb je naast Finance ook met regelgeving te maken, waardoor ik mijn rechtenachtergrond ook in kon zetten. Het sprak me aan dat het traineeship 1,5 jaar duurt; naar mijn mening genoeg tijd om echt te zien wat ze op alle afdelingen doen, maar ook niet te lang voordat je aan een vaste functie begint. Van Lanschot Kempen als bedrijf sprak me aan, omdat het niet te groot en niet te hiërarchisch is, waardoor je al snel veel verantwoordelijkheid krijgt.

Wat houdt het traineeship Finance & Risk precies in, wat heb je allemaal gedaan?
Tijdens het traineeship doe je drie rotaties van 5 maanden binnen de financiële afdelingen en één rotatie van 3 maanden op een commerciële afdeling. Tijdens deze rotaties krijg je (meestal) een eigen opdracht die je aan het eind van de rotatie oplevert. Daarnaast werk je mee in de dagelijkse werkzaamheden van het team en leer je bankbreed veel mensen kennen. 

Ik heb mijn eerste rotatie bij Control gedaan (binnen de afdeling Finance, Reporting & Control). Hier heb ik de maandelijkse IT-kostenrapportage in Power BI ontwikkeld. Hierdoor is de input data robuuster, wordt er tijd bespaard bij het maken van de rapportage en worden interactieve visuals gebruikt om een duidelijk beeld van de kosten te kunnen laten zien. 

Daarna ben ik voor 3 maanden naar het Private Banking kantoor van Van Lanschot in Apeldoorn gegaan. In deze maanden heb ik meegedraaid met de dagelijkse werkzaamheden. Ik ben naar een aantal klantgesprekken mee geweest, heb verschillende klantdossiers met private bankers besproken, heb een dashboard gemaakt om het verloop van projecten bij te kunnen houden en heb deelgenomen aan een overleggen waarin prospects besproken worden.

Momenteel ben ik bezig met mijn tweede rotatie van 5 maanden bij Treasury Funding Management. Hier ben ik onder andere bezig geweest met het volgens nieuwe wetgeving updaten van de Prospectus van het Debt Issuance Programme. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor Groene Funding. Verder heb ik de rapportage van de hypotheekportefeuille geautomatiseerd en vernieuwd in Power BI.

Tegelijkertijd met de rotatie bij Treasury ben ik samen met mijn twee medetrainees aan een groepsopdracht begonnen. Dit is een afdeling overstijgende opdracht waar de trainees samen aan werken. Hiervoor hebben wij een dashboard gemaakt waarmee de contracten van heel Van Lanschot Kempen beter gemanaged kunnen worden. Dit dashboard zal meer informatie verschaffen aan de gebruikers, op regelmatigere basis beschikbaar zijn en tijd besparen in het opstellen ervan. 

Voor mijn volgende en laatste rotatie zal ik naar de afdeling Group Risk Management gaan en aan de slag gaan met het project betreffende de aanpassing van de Definition of Default, volgens nieuwe wet- en regelgeving.

In hoeverre draagt het traineeship bij aan een verdere ontwikkeling in je carrière? 
Het traineeship draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling, omdat je in een “veilige” omgeving kennis kan maken met de verschillende afdelingen binnen de bank. Je komt erachter wat jouw sterke en zwakke punten zijn en krijgt ook tijd en kansen om hieraan te werken. Zowel door de persoonlijke trainingen en coaching, maar ook door uitgedaagd en getest te worden in je werk. Daarnaast leer je veel collega’s van verschillende afdelingen kennen en is het dus een perfecte manier om een netwerk en zichtbaarheid te creëren. 

Inhoudelijk heb je kennis over de werkzaamheden van verschillende afdelingen en Van Lanschot Kempen als geheel. Je krijgt een breed beeld van de organisatie, waardoor je beter snapt hoe afdelingen samenwerken en waarom bepaalde dingen gedaan worden, en eigenlijk hoe een bank precies werkt. Door op een commerciële afdeling te werken, krijg je nog een beeld bij waarom intern bepaalde afspraken gemaakt worden en wat we precies doen voor de klant. Ook krijg je een idee van de kwaliteit van communicatie tussen verschillende afdelingen en eventuele knelpunten daarin. 

Waarin onderscheidt dit traineeship zich van andere traineeships?
Het Finance & Risk Traineeship is heel persoonlijk, omdat Van Lanschot Kempen vergeleken met grootbanken een kleine organisatie is. Op de eerste dag zullen veel mensen al weten dat jij de nieuwe trainee bent en misschien zelfs je naam al kennen. Als je hier zelf ook aan werkt, zal binnen korte tijd (bijna) iedereen weten wie je bent. Daarnaast krijg je meteen al veel verantwoordelijkheid, omdat je in kleine teams werkt. Hier geldt ook, als je er zelf aan werkt kan je veel verantwoordelijkheid op je nemen en zullen mensen je mening enorm waarderen. Verder zijn de vier afdelingen waar je rotaties kan doen heel verschillend, waardoor je inzicht kan krijgen in waar jouw kwaliteiten en interesses het beste tot zijn recht komen.