"More food for the brain"

 Jags Walia - senior portfolio manager 

Jags, je eerste 100 dagen als senior portfoliomanager infrastructuur bij Kempen Capital Management zitten er op! Hoe is deze eerste periode hier bevallen? 

Heel goed, ik ben heel blij met mijn overstap naar Kempen. Bij mijn vorige werkgever richtte ik me alleen op aandelen in de olie- en gassector, een relatief beperkte branche. Samen met Thomas van der Meij beheer ik nu infrastructuuraandelen en dat universum is zoveel breder. Het geeft veel meer ‘food for the brain’ en dat maakt het een mooie uitdaging.
 
Veel meer bedrijven en nieuwe sectoren om te volgen dus. Hoe pak je dat aan?

Thomas en ik volgen allebei zes clusters. Een van deze clusters bestaat bijvoorbeeld uit bedrijven die pijpleidingen aanleggen en beheren. Die bedrijven analyseerde ik ook in mijn vorige functie. Andere, voor mij nieuwe clusters zijn havens of tolwegen. De manier waarop deze organisaties geld verdienen is nog steeds hetzelfde als een aantal jaar geleden. De business modellen zijn mij dus bekend, in de afgelopen 24 jaar heb ik er veel gezien, maar de bedrijven zelf zijn uiteraard wel veranderd. Daarom ben ik vooral veel aan het lezen en bestudeer ik research. En ik ga in gesprek met bedrijven of analisten om een goed en compleet beeld te krijgen.

Hoeveel aandelen volg je?

In totaal volg ik 75 aandelen, dat is veel. Het plan is om de aankomende twee jaar 100% up to speed te zijn qua kennis van al die aandelen. Wij beleggen wereldwijd, dus de dag begint met Azië. Ik kijk of er vreemde bewegingen of uitschieters in de koersen van de Aziatische bedrijven zijn en zoek uit wat daar de oorzaak van is. Er is een netwerk met analisten op locatie die daarbij hulp kunnen bieden. Gedurende de dag volgen we ook de Europese, Amerikaanse en Canadese aandelen.

Bij de waardering van een aandeel letten we op drie kwalitatieve factoren: lokale regels voor infrastructuur, kwaliteit van het management en de ESG-factoren (Environmental, Social en Governance). De dialoog voeren met fondsmanagers en bedrijven over een verantwoord bedrijfsbeleid is een belangrijk onderdeel van ons werk als belegger. Dit is wat we bedoelen met engagement. Dit doen we zelfs bij bedrijven waarin we nog niet beleggen. Juist om ze in de toekomst aantrekkelijk te maken.

Het infrastructuurfonds is pas in januari gelanceerd. Waar let je op in zo’n opstartfase van een nieuw beleggingsfonds?

In deze fase zijn de bekendheid van het fonds en hoe goed het fonds presteert het belangrijkste. Wat betreft performance gaat het natuurlijk om goede stock picking. En we werken hard aan de naamsbekendheid van het fonds.

Werken jullie daarbij samen met Van Lanschot? 

Ja, via Mark van Wijngaarden worden in samenwerking met Van Lanschot events en carrousels georganiseerd. We ontmoeten particuliere klanten van Van Lanschot die interesse hebben om in ons fonds te beleggen en vertellen dan over ons beleggingsproces. Voorheen had ik nul contact met particuliere klanten. Deze events maken het heel persoonlijk en direct, wat ik ontzettend leuk vind.

En hoe zijn je nieuwe collega’s?

Infrastructuur vormt samen met vastgoed de categorie ‘real assets’, wij zitten dan ook samen met het vastgoedteam op level 12 op de Beethovenstraat. Met die collega’s is het super. Iedereen is vriendelijk en open, waardoor je het gevoel hebt dat je alles kunt zeggen wat je denkt. Er worden veel grappen gemaakt! Vroeger had ik weleens last van de zondagavondblues, van pff morgen weer naar mijn werk, dat heb ik nu niet meer.